Dom i Wnętrze

Czy „słodko” znaczy również „niezdrowo”?

Słodkie przekąski to dla wielu z nas codzienna przyjemność. Słodkie ciastka czy batoniki spożywane są dl kawy, jako przekąska w ciągu dnia. Warto pamiętać, że o ile sporadycznie spożywane słodycze nie są zagrożeniem dla zdrowia, o tyle regularne ich spożywanie może doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Jak to możliwe?

Jak słodycze wpływają na nasze zdrowie?

Zgodnie z najnowszymi badaniami i zaleceniami piramidy zdrowia, spożycie sklepowych słodyczy powinno być sporadyczne. Nadmierne spożywanie przetworzonych cukrów i tłuszczów w pierwszej kolejności doprowadzi do zwiększenia masy ciała. Otyłość to jednak nie jedyny problem – nadmiar słodyczy może być również przyczyną powstawania problemów z próchnicą czy też z narządami wewnętrznymi. Nie musimy jednak całkowicie rezygnować ze słodkich przekąsek – wystarczy sklepowe produkty zastąpić nieco zdrowszymi, przygotowanymi w zaciszu własnej kuchni. Okazuje się, że przygotowanie słodkich ciastek czy lodów nie jest żadnym problemem. Domowe ciasta możemy uzupełniać o przegotowane w lecie konfitury czy dżemy.

Czy słodkie produkty mogą być bardziej pożywne?

Pytanie to bardzo często pojawia się na forach internetowych – głównie pytają rodzice, którzy chcieliby dzieciom zaproponować słodkie, ale też zdrowe przekąski. Na szczęście dzisiaj znalezienie przepisów na proste i słodkie dania nie jest problemem – przykładem jest np. tarta z malinami. Warto jednak zapoznać się z zasadami tworzenia takich produktów. Przede wszystkim w ich składzie znajdziemy minimalna ilość klasycznego cukru – zamiast niego wykorzystywany jest syrop z agawy, ale również suszone daktyle, rodzynki czy najzwyklejsze banany. Tworząc słodkie i zdrowe ciasta, klasyczną mąkę zmienia się w mąki o większej wartości odżywczej.

https://bestiae.pl/transformacja-przedpokoju/ zobacz https://absenting.com.pl/przemyslowy-szlif-w-twoim-domu-sekret-mebli-loftowych/