Dom i Wnętrze

Patelnia stalowa – warto?

Patelnie i garnki w dużym stopniu wpływają na wygodę podczas codziennego gotowania oraz na smak przyrządzanych potraw. Producenci wyposażenia kuchni oferują obecnie bardzo szeroki wybór naczyń wykonanych między innymi z metalu, ceramiki czy szkła. Wśród wielu dostępnych opcji, szczególnie dużą popularnością cieszą się patelnie ze stali nierdzewnej. Czy słusznie? Sprawdź!

Niezawodna stal

To, jak długo patelnia będzie służyć nam w kuchni, zależy przede wszystkim od jej budulca. Materiałem, który w wymagającym, kuchennym środowisku radzi sobie doskonale, jest stal nierdzewna wzbogacona niklem i chromem. Naczynia tego typu oznaczone są symbolem 18/10, który oznacza, że w stopie znajduje się 18% chromu oraz 10% niklu. Obecność tych pierwiastków sprawia, że metal jest odporny na zarysowania, pięknie się błyszczy i wykazuje dużą odporność na czynniki zewnętrzne.
Co ważne, patelnie stalowe możesz bez obaw zapiekać w piekarniku, co znacznie zwiększa pole do kulinarnych popisów. Wypróbowywanie nowego przepisu zakończyło się fiaskiem i zamiast delektować się aromatyczną rybą musisz szorować przypalone resztki? Bez obaw, stalowej patelnie niestraszne są ostre środki myjące oraz wysokie ciśnienie i temperatury! Namoczoną wcześniej patelnię wystarczy wrzucić do zmywarki, a ona zajmie się resztą za Ciebie.

Stalowe patelnie Gerlach – niezawodność marki

Wysokiej jakości patelnia będzie służyła przez lata. Zamiast kupować tańsze patelnie anonimowych marek, lepiej zainwestować w porządny sprzęt znanego producenta. Największym zaufaniem amatorów kochających gotować i profesjonalistów cieszą się patelnie Gerlach – wysokiej klasy wyroby, które umilają gotowanie w polskich domach już od ponad dwóch wieków.