Ciekawe

Chrzan – zwykła roślina o niezwykłych właściwościach

Modne ostatnio „superfoods”, czyli produkty o teoretycznie niesamowitych właściwościach zdrowotnych, z powodzeniem można zastępować łatwo dostępnymi warzywami i roślinami. Taki korzeń chrzanu czy nawet przygotowany z niego chrzan tarty ma bowiem rewelacyjny wpływ na ludzkie zdrowie. Zdecydowanie warto wprowadzić go do swojej codziennej diety.

Jaki korzeń chrzanu będzie najbardziej wartościowy?

Posadzony chrzan najlepiej wykopać z ziemi dopiero po jesiennych przymrozkach. Będzie mieć on wtedy mocniejszy aromat i intensywniejszy smak, dzięki czemu doskonale uzupełni nawet najprostszą i najzwyklejszą potrawę. Taki chrzan ma też mocniejsze właściwości.

Wybierając chrzan w sklepie, trzeba zwrócić uwagę na to, by nie miał on zbyt wielu odgałęzień. Musi być jędrny i biały w środku, choć tego akurat klient nie jest w stanie sprawdzić. W okresie letnio-wiosennym warto zastąpić klasyczne warzywo chrzanem tartym.

Co znajduje się w chrzanie?

I zwykły korzeń chrzanu, i chrzan tarty zawierają dosyć spore ilości trzech minerałów – magnezu, fosforu i potasu. Składają się też ze specjalnych olejków eterycznych, wykazujących się właściwościami antybakteryjnymi. To właśnie za sprawą tych olejków chrzan stał się domowym lekarstwem na bóle gardła czy inne infekcje górnych dróg oddechowych. Olejki eteryczne bardzo szybko zwalczają tego rodzaju dolegliwości.

Niektóre kraje szczególnie doceniły lecznicze właściwości chrzanu. W Szwajcarii oraz Holandii znajduje się on bowiem w spisie zarejestrowanych lekarstw. Z powodzeniem zastępuje zatem drogie i sztucznie wytwarzane tabletki, syropy czy inne kapsułki.

Dlaczego jeszcze warto go jeść?

Na suto zastawionych stołach, np. tych wielkanocnych, taki chrzan tarty zawsze powinien się pojawić. Pobudza on organizm do produkowania większej ilości soków trawiennych i tym sposobem zdecydowanie ułatwia trawienie. Warto go zatem dodawać do mięs (np. kiełbas) czy tłustych potraw. Dzięki temu układ pokarmowy szybciej sobie z nimi poradzi.

Chrzan można też docenić za jego odkwaszające właściwości. Osoby, które mają problem z nieprawidłowym pH, bo jedzą zbyt dużo tłuszczu, powinny tą roślinę wprowadzić do swojego codziennego jadłospisu. Czasem zalecają to sami lekarze.

Chrzan tarty kupisz na sklep.vitapol.net