Zdrowie i Uroda

Arnota właściwa – niezwykły barwnik

Chociaż wykorzystywana przez ludzi od starożytności to wciąż nie poznaliśmy całego potencjału, jaki może mieć bixa orellana, określana również jako arnota właściwa. To niezwykle użyteczne południowoamerykańskie drzewo znane jest najczęściej ze względu na swój czerwony barwnik, który znalazł zastosowanie w tak różnorodnych branżach, jak spożywcza i kosmetyczna.

Achiote – niezwykłe owoce

Jednym z najważniejszych barwnik na świecie jest ten pozyskiwany z otoczonych połyskującą czerwoną błoną nasion arnoty właściwej. Zawarty w nich barwnik znany jest pod nazwą annato. Owoce arnoty przypominające w kształcie spłaszczone, kolczaste czerwonopomarańczowe torebki zbierane są natychmiast po tym, jak kapsuły zaczynają się otwierać. Zbyt długie pozostawienie owoców na słońcu mogłoby przyczynić się do utraty części właściwości barwiących. Roślina jest niezwykle efektywna, gdyż z obszaru jednego hektara możliwy jest zbiór od 300 do nawet 900 kilogramów owoców.

Pozyskiwanie barwnika

Aby z zebranych nasion mógł powstać barwnik konieczne jest ich odpowiednie wysuszenie, które zapobiec ma ich zepsuciu. Z tego względu proces musi przebiec szybko. Kolejny etap, jakim jest pozyskiwanie cennego barwnika może nastąpić, dopiero gdy wilgotność nasion spada poniżej 7-10%. Niegdyś przy zastosowaniu tradycyjnych metod ekstrakcji barwnika konieczne było wykorzystanie długich kijków, którymi bito rozłożone na macie nasiona. Obecnie przy produkcji na dużą skalę w celu pozyskania barwnika stosuje się nowoczesne maszyny. Następnie w celi pozyskania pigmentu stosuje się odpowiednie organiczne rozpuszczalniki.

Różnorodne zastosowania

Pigment pozyskany z nasion bixa orellana ze względu swoją bardzo dużą podaż (od 300 do 900 kg z 1 ha) oraz bardzo dobrą stabilność chemiczną znajduje różnorodne zastosowania nie tylko w przemyśle kosmetycznym. Arnota właściwa może znaleźć zastosowanie między innymi przy:

– nadawaniu barwy lodom owocowym oraz deserom,
– nadawaniu barwny pomarańczowej serom,
– barwieniu, poprawianiu estetyki wyrobów mięsnych,
– produkcji różnorodnych kosmetyków (szminek, lakierów, farb do

włosów)

– przy produkcji leków.

Wykorzystanie rośliny achiote jako barwnik nie jest dla ludzi rzeczą nową. Niezwykłe, barwiące właściwości arnoty właściwej docenili już Aztekowie, którzy wykorzystywali nasiona w celu nadania przygotowywanemu pożywieniu odpowiednich właściwości magicznych.Również współcześnie ludność południowoamerykańska oraz Filipińczycy powszechnie wykorzystują nasiona achioty jako jedna z podstawowych przypraw.

http://passittotheleft.org/oznakowanie-drog-rozwiazania-dla-wiekszego-bezpieczenstwa/ Oryginalne łazienki https://navisafe.pl/dlaczego-niezbedne-jest-remontowanie-drog/