Ciekawe

Rydze marynowane – wszystko o nich

Każdy, kto ich próbował, raz na zawsze zakochał się w ich smaku. Rydze marynowane to jeden z ulubionych przysmaków na polskich stołach. Istnieje wiele sposobów, by je przygotować. Najpierw jednak, należy zabierać grzybów, a nie jest to najłatwiejsze zadanie. Gdzie rosną rydze i jak ich szukać?

Występowanie i okres wysypu

Rydz to symbol smaku i prestiżu wśród grzybów. Swoimi walorami zwycięża nawet nad borowikiem szlachetnym. Występuje on pospolicie na terenie całego kraju, ale nie oznacza to, że jest grzybem łatwym do znalezienia. Nie pojawia się on tak często i w tak dużej ilości jak inne rodzaje grzybów, np. borowiki, maślaki, podgrzybki czy koźlarze. Żeby znaleźć rydza należy uzbroić się w cierpliwość i wytężyć wzrok. Gra jest jednak warta świeczki, bo rydze marynowane są po prostu przepyszne. Rydzów można szukać od lata, do późnej jesieni. Występują one jedynie na niezanieczyszczonych terenach. Ich naturalne środowisko to lasy świerkowe i liściaste gaje. Czasami, można je znaleźć w pobliżu sosen.

Jak wyglądają rydze?

To, co wyróżnia te grzyby spośród innych gatunków to kolor kapelusza. Ma on intensywny kolor pomarańczy lub czerwieni, na którym można dostrzec ciemne kręgi. Zazwyczaj, średnica kapelusza rydza wynosi ok. dziesięciu centymetrów. Jest to grzyb blaszkowy. Naciśnięcie na blaszki przyczynia się do zmiany ich koloru na zielony. Nóżki cechuje zwężenie ku górze i fakt, że są bardzo kruche.

Marynowanie rydzów

Rydze marynowane to najlepsza forma podawania tych grzybów. Cały proces trwa ok. miesiąca. Można tego dokonywać na wiele sposobów. Tradycyjna i zarazem najprostsza metoda to marynowanie rydzów w wodzie z octem spirytusowym i dodatkiem soli, pieprzu, liści laurowych i cukru. Istnieją jednak inne sprawdzone przepisy, które sprawiają, że rydze marynowane smakują jeszcze lepiej. Można je wykonać bowiem z dodatkiem miodu i goździków czy np. przygotowując zalewę pomidorową doprawioną ostrą papryką w proszku.

Zanim przygotujemy zalewę

Należy pamiętać, żeby grzyby dobrze opłukać zanim przygotujemy zalewę. Najpierw dokonujemy tego pod bieżącą wodą, a następnie obgotowujemy grzyby przez ok. dziesięć minut. Po ostygnięciu można zalewać je gorącym naparem stanowiącym zalewę marynaty.

Rydze marynowane kupisz w sklepie Vitapol

Dachy tarasowe – innowacyjne rozwiązania dla Twojej wygody meble ogrodowe technorattan modułowe navisafe.pl