Ciekawe

Gdy z naszych grządek zostaną warzywa

Jak fajnie mieć swój kawałek ogródka lub działko. Przyozdobić je kwiatami, posiadać oczko wodne i zadbany trawnik. Niektórzy z nas uprawiają także warzywa i owoce. Po zbiorach zaczyna się okres przetworów oraz produkcji domowego wina. Co natomiast zrobić z nadwyżką warzyw?

Idziemy w zimne?

Jasne… że nie! Warzywa, które nam pozostały niewykorzystane można odpowiednio przygotować i zamrozić tylko… po co? Będą nam zajmować cenne miejsce w zamrażarce, już nie wspominając o tym, że trzeba o nich pamiętać. Gdzieś coś kiedyś zostało zamrożone i nagle odnajdujemy to w lipcu gdy dostępne są już te same lecz świeże warzywa. Rozmrożone jednak nie są tak jędrne jak świeże, mają zmienioną konsystencję, smak oraz wartości odżywcze. Lepszym pomysłem może okazać się suszenie zamiast mrożenie.

Jednak idziemy w ciepłe

Na słońcu, w piekarniku czy suszarce do warzyw przygotowujemy nasz susz warzywny. Jedna uwaga. Wybierając opcje suszenia na słońcu należy pamiętać, że warzywa te będą zdatne do spożycia dopiero po obróbce termicznej. Jest to spowodowane istniejącymi w powietrzu bakteriami, zarodnikami pleśni oraz innymi zanieczyszczeniami. Poprzez suszenie pozbywamy się około 70% wody, a bez wody utrudniamy warunki do rozwoju mikroorganizmów, czyli w naturalny sposób konserwujemy żywność. Dodatkowo gotowy susz warzywny charakteryzuje kilka ważnych zalet:
– brak znaczących strat witamin oraz składników odżywczych
– intensywniejszy smak/zapach niektórych produktów jak na przykład suszone śliwki, nać pietruszki
– łatwy sposób ich wykorzystania
– obniżenie azotynów w produktach suszonych
– stosunkowo niedrogie
– zawsze pod ręką
– szeroki wachlarz zastosowań (zupy, sosy, dodatki).

W poprzednim życiu byłem/-łam leniwcem

No jasne, nie każdemu może się chcieć przygotować taką mieszankę suszonych warzyw. Wybrać odpowiednie, zdrowe warzywa. Mycie, krojenie, suszenie (nawet kilka godzin w piekarniku). Ku naszemu szczęściu taki susz warzywny możemy zakupić w większości sklepów spożywczych oraz hipermarketach. Przed kupnem obróć opakowanie by przeczytać skład produktu. Nie powinny się w nim znaleźć takie składniki jak sól, barwniki, aromaty oraz konserwanty. Jest to wszystko nie potrzebne, susz powinien być wyrobem w pełni naturalnym, a jego najlepszym konserwantem jest właśnie brak wody. Odpowiednio przygotowany nada naszym daniom kolorytu, smaku oraz wspaniałego aromatu warzyw.

Artykuł powstał we współpracy z Suszarniczą Spółką Ogrodnik S.A.

xanderncsenate.com https://beesafe.pl/porady/ucieczka-z-miejsca-kolizji/ oura.org